Legendario

Kolombusz Kristófnak már első útja során, 1492-ben, ellátogatott Kubába, majd 1493-ban, visszatérve, meghonosította a cukornádat az egész karibi térségben, így Kubában is. Elmondhatjuk ezek szerint, hogy a nagy hajósnak elbecsülhetetlen érdeme volt a rum megszületésében.1550 környékén a cukornádat még gyümölcsként vagy levét kifacsarva fogyasztották. A nedv amit kifacsartak  a nád szárából „guarapo”-nak hívták. Ez igen kedvelt volt finom édes íze és magas energiatartalma miatt. Ezekben az években építették meg Kuba első cukormalmát is, amely nagy előrelépést jelentett a cukornád feldolgozásában. 1570-re a cukorgyártás erős iparággá fejlődött az országban és Kuba a nyugati világ legjelentősebb cukorexportőrévé nőtte ki magát; a sziget gazdaságát meghatározó termékké vált a cukor. A rum elődei már az ókorban kialakultak. A cukornádszirupból erjesztett italok valószínűleg az ókori Indiából vagy Kínából terjedtek el. Ilyen ital például a brum, amelyet a maláj nép készített több ezer évvel ezelőtt. Marco Polo egyik feljegyzésében „egy nagyon jó, cukorból készült borról” ír, a mai Irán területéről. Az első rumlepárlás a 17. században történt Karib-szigeteki cukornádültetvényeken. Az ültetvényeken dolgozó rabszolgák rájöttek, hogy a cukorkészítés egyik melléktermékéből, a melaszból alkoholt lehet erjeszteni. Később ezeket az italokat lepárolták, így megnőtt az alkoholtartalom és megszületett a valódi rum.

A karibi térség ebben az időszakban a kalózok és tengerészek bölcsője volt, akik gyakran hosszú hónapokig nem kötöttek ki szárazföldön, és életveszéllyel kellett szembenézniük kalandos útjaik során. Mindennek elviseléséhez és a kellő bátorság összegyűjtéséhez szükségük volt egy olyan italra, ami a legnagyobb kihívások idején is lelket tudott önteni beléjük; így hát elkészítették a rum ősét, a „tafiát”, amely egy sokkal erősebb és agresszívabb ital volt, mint a mai rum.

"Inkább egy hónap pénz nélkül, mint egy nap rum nélkül!" Ez a mondat, egy bizonyos capt. Jack Sparrow szájóból hangzott el anno, hitelt adva a kor rum tiszteletének.

A XIX. században Kuba ipara fellendült, és számos olyan, új gép és fejlesztés került a szigetre, amelyek lehetővé tették a „tafia” finomítását; új kor kezdődött: Kubában elindult a verseny egy új, ízletes és kifinomult rum recept felfedezésére. 1860-ban végül megszületett a világ egyik legragyogóbb és íz világában leggazdagabb rumja: a ma létező kubai rum. A XIX. század második felében egy könnyebb és kifinomultabb rumgyártása kezdődött el, mely „Ron Superior”-ként vált ismerté és amelyet a Spanyol Korona instrukciói által fejlesztettek ki, hogy egy ízletesebb rumot kapjanak amely kielégíti a királyi udvar és az uralkodói elit igényeit. Az El Ron Superior a mai kubai rumapja: könnyű, lágy, ízletes, erőteljes és kitűnő akár tisztán akár koktélokban. 1860-ra annyira népszerűvé vált, hogy Kubában több mint 1000 lepárló volt az igények kiszolgálásra. A Legendario egy nagyon tiszta rum, amiben a tradíció és innováció szerencsésen ötvöződik. A lepárlás kettős fenekű tartályokban történik, a szűréshez aktív szenet és kvarchomokot használnak. Amerikai tölgyfahordókban érlelődik. Ennek a technológiának köszönhetjük a márka bársonyos tiszta ízét.

Típusok

Legendario Elixir

Igazán összetett, érlelt rum Kubából. Barna cukor, karamell, selymes csokoládé és kissé dohos fa ad egymásnak randevút a termékben. Fűszeressége (vanília, szerecsendió) nem tolakodó, gyümölcsössége (szőlő, mangó, banán) talán a viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt fedezhető fel.

Alkoholtartalma: 34 % V/V.

Legendario Reserva 15 éves sötét rum

Vannak időről időre olyan termékek, amit igen nehéz beszerezni, hol az éghajlati szélsőségek, hol a gazdasági tényezők miatt. A 15 éves Legendario Reserva is ilyen. Minden „rumelié” szívesen birtokolja, mert ritkaság. Fás, száraz ízű és illatú aromájú, ami a fehér tölgyfahordós érlelésnek köszönhető. Fogyasztása mesés élményt ad. A sötét borostyán színe emlékeztet a hordó finom színére. 40 °-os alkoholtartalma, biztosítja számára a tökéletes íz egyensúlyt.

Alkoholtartalma: 40 % V/V.

Típus:

  • Rumok

Származása:

  • Kuba

Kiszerelés:

Üveg 0.7