Erdinger Herbstfest

Az Erdinger ünnepi búzasöre. Mivel a müncheni Oktoberfesten kizárólag müncheni székhelyű sörgyárak vehetnek részt, de az Erdinger is hagyományokban gazdag sörgyár, ezért minden évben, szokás szerint augusztus utolsó péntekétől kezdődően 10 napon keresztül tartják meg az Erdinger Herbfestet, az Erdinger saját sörünnepét.

Csak erre az alkalomra főzik a Festbiert, az ünnepi sört, amely a válogatott, kevésbé kesernyés aromakomló felhasználásával, mintegy hat héten át tartó érlelés után kerül a korsókba. A hagyományok szerint a Festbier is üvegben érlelődik, ám az íze még egy kicsit tartalmasabb, mint a klasszikus szűretlen Erdinger búzasöré, ezzel okozva még nagyobb sörélményt nem csak a hagyományos sörivóknak.

Alkoholtartalma: 5,7 % V/V

Mikor van a Herbstfest?

Augusztus hónap utolsó péntekétől tart tíz napig, a következő hét végéig. Így Erding mindig egy orrhosszal megelőzi a münchenieket. Amikor ott az Oktoberfest elindul, akkor már az erdingiek torkán lecsúszott pár korsónyi sör. Az erdingi sörünnep minden évben az ünnepi sátorban dolgozó vendéglátók bevonulásával veszi kezdetét.

A belvárosból indul a menet az ERDINGER Sörgyár és a Fischer’s Sörgyár gyönyörűen feldíszített sörös lovaskocsijaival, az üstdobok és harsonák hangjára követi őket az ünnep helyszínére a polgármester, aztán masíroznak a vendéglősök, a sörgyári vezetők, a felszolgálók és a mutatványosok. A Fischer’s Sörgyár sátrába megérkezve a város polgármestere hivatalosan megcsapolja az első hordót, ezzel ünnepélyesen megnyitja a Herbstfestet.

Egy kis titkot is elárulunk: egy nappal korábban az Erdinger-sátorban a városi tanács tagjai és a sörfőző mesterek már nem hivatalosan kipróbálják, hogy vajon az ünnepi búzasör olyan finom-e, mint mindig.

Az első Herbstfest 1816-ban volt, akkoriban még mint „Mező-gazdasági körzeti sörünnep”. A következő alkalomra 19 évet kellett várni, majd azt követően is csak nagyobb kihagyásokkal rendezték meg azt. Csak 1949 óta zarándokolhatnak el minden évben Erding lakói az ünnep helyszíneként szolgáló rétre. Az  odalátogatókat két szépen feldíszített sörsátor, megannyi mutatványos, finomságokat áruló bódé, továbbá látványos tűzijáték  fogadja, így nem csoda, hogy évről évre egyre több vendég érkezik a közelből és távoli vidékekről egyaránt. A látogatók száma már túllépte a 200 000 főt,  ezzel az erdingi Herbstfest Felső-Bajorország harmadik legnagyobb népünnepélye.

Típus:

  • Búza sörök

Származása:

  • Németország

Kiszerelés:

Üveg 0.5